Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Planeta Kapr

 Ahoj parto,

 

vypůjčil jsem si název „Planeta Kapr“ z ústředního dílu trilogie Život na planetě Kapr od Jarmila Kolouška z konce 90. let, abych uvedl dnešní zamyšlení.

Je to tak? Žijeme opravdu na planetě kapr? Ve své podstatě tomu tak všechno napovídá. V Můj lov jsou v drtivé většině fotografie kaprů a to i přes to, že je kosí masaři a úlisní převažeči, takže logicky by měly fotografie ubývat. Bavil jsem se se známým, který provozuje rybářský obchod a ten mi potvrdil, že nebýt kaprařů, již dávno by krám zavřel a vydal se na cestu chudoby a bídy.

Veškeré mediální i nemediální akce a vychytávky se točí kolem kapra, ať už to jsou výlovy, petiční masturbace K70 – první pilíř kaprařské důchodové reformy a nebo Vánoce. Co se týče těch Vánoc, tak to vypadá, že kapr je větší než Ježíš, jelikož dárky už pomalu přestává nosit Ježíšek, ale nosí je Santa Claus, kdežto kapr v trojobalu se k štědrovečerní večeři jí pořád.

Planetu kapr si však nejvíc užijete u vody. Ať jste, kde jste a pokud nejste zrovna na pstruhovém revíru, tak víc než 90% rybářů má zacíleno na kapra a to buď v rovině takřka profesionální, kdy pentapody a bivaky září již z dálky a tón mocného Delkimu se rozléhá kilometry daleko, tak i obyčejní ošuntělí rybáři – vandráci, kteří cílí na kapra násadového prostřednictvím kolínek či brambory.

Dejme si ruku na srdce. Nechytit kapra je takřka nemožné.

A já se ptám, proč je kapr takto protěžován? Má něco, co ostatní ryby nemají? Nemá nejlepší maso, nedorůstá největší délky ani váhy, není nejbojovnější a je naprosto nejnevzácnější. Tak co na něm je tak výjimečného? Je mi někdo schopen odpovědět a nebo se současná kaprokracie a kult kapra vyskytla z ničeho nic?

 

 

 

Pokud vás problematika kaprů zajímá, určitě si přečtěte scifi-román Život na planetě kapr od Jarmila Kolouška , který je úvodním dílem trilogie (Život na planetě Kapr, Tramvaj do stanice Kapr, Kapr vždycky zvoní dvakrát) a napínavou formou mapuje budoucí vývoj kaprařiny.

 

Průměrná známka: 2,06

Komentář ke článku (81)