Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Rybolov ve Skotsku

Před pár lety jsem absolvoval o letních prázdninách pracovní pobyt ve Skotsku, kde jsem pracoval s kamarády u šátoráků (kolotočáři) s těmi největšími skotskými vyvrheli. (v těch dobách jsem se mimojiné zařekl, že se budu hodně učit, abych nedopadl jak oni. Tedy každý den na kokainu, či extázi nevěda, kdo je Královna Alžběta)

To jsem lehce odbočil od tématu. Vzhledem k tomu, že Skotsko je přímo protkáno řekami, horskými jezery a jinými vodními plochami, pokoušel jsem se vždy si najít alespoň trochu času po práci a kvalitně si zarybařit. Jelikož kolotočáři jsou chátra neposedná, cestoval jsem spolu s nimi po celém Skotsku a poznal jsem proto mnoho vodních ploch. Tento můj pobyt ve Skotsku byl primárně pracovní a proto jsem s sebou měl jenom nejnutnější vybavení a nejubožejší proutek, který kdyby se mi zlomil, bylo by mi to putna. Právě díky této skutečnosti se mi po rybářské stránce příliš nedařilo. Chyceno pár pstruhů a platýsů (ty jsem do tý doby v životě neviděl, takže to pro mě byla velká premiéra) plus ještě občasný rybolov na moři přinesl nějakého tvora na háčku. Ale jak už jsem psal na ryby bylo málo času a špatné vybavení, tudíž jsem tam jen paběrkoval. Ale zas musím uznat, že i když jsem toho moc nechytil, tak tam maj ty skotové opravdu nádherně.

Jednoho týdne se stalo, že šátorákům nešly kšefty, tudíž nám dali asi šest dnů volno. Toho jsme využili a jeli stopem do národního parku k jezeru Loch Morloch. Krajina zde byla nádherná, počasí potom nikoliv. Typické skotské všudypřítomné dešťové přeháňky a vlezlá zima se nás pokoušeli zlomit, avšak my, nadšeni kouzelnou krajinou, jsme se nedali. Jinak během lovu na přilehlé řece (jejíž jméno si nepamatuju) jsme byli svědky urputného soubeje muškařem s metrovým lososem. Pro mě osobně to byl nezapomenutelný zážitek vidět to na vlastní oči. Nabuzení řekou plnou lososů, jsme si nahodili i naše proutky. Podařilo se nám chytit pár pstruhů a úhoře, ale losos se nekonal. Dokonce nás navštívila i místní Rybářská stráž, což nás velice potěšilo, jelikož jsme neměli koupenou povolenku. Nakonec jsme to uhráli na to, že jsme cizinci a neumíme anglicky. Ochotně nám to sežřali a bylo na nich vidět, že nevěděli, co s náma maj dělat, tak nakonec ještě rádi mávli rukou a pouze nás napomenuli. Lov na samotném Jezeře nebyl možný vzhledem k tomu, že i padesát metrů od břehu bylo vody po kolena a ryby žádný. I tak tam bylo hezky

Průměrná známka: 1,97

Komentář ke článku (0)