Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Projekt: „Návrat kaprů domů“

 Někteří, možná již slyšeli, někteří patrně již vědí, jiní tuší nebo nemají ani ponětí. Začátkem března prolétla v médiích zpráva o projektu „Návrat kaprů domů“. Tento projekt pod záštitou organizací: „Klub přátel kapra, Českomoravský kapr, Moravskočeský kaprař a příspěvková organizace za kapra do vesmíru (1. kapronauta), rozjíždí přelomový projekt na záchranu zdecimované kapří populace na našich svazových vodách. Jistě si v poslední dekádě všímáte rapidního úbytků kaprů na svazových stojatých i tekoucích řekách. Kdo za to může? Ano můžou za to oni. Převažeči, kuplíři, rádoby rybáři a prospěcháři, kteří ze sazových vod odvážejí kapry a prodávají je soukromníkům.

Přátelé, je čas s tím něco dělat. Projekt Návrat kaprů domů je zaměřen na odlov kaprů ze soukromých vod a jejich následné vrácení do vod svazových. Projekt si získal širokou podporu veřejnosti i ostatních zájmových institucí. Například klub chovatelů kníračů, zapůjčil do projektu dvě štěňátka. O uplatnění štěňátek v tomto projekty se zatím vedou plamenné diskuse, avšak i tak jsou organizátoři projektu potěšeni touto podporou.

Jak se zpráva o tomto projektu rozšířila, začali se k němu připojovat i některé zaběhnuté kaprařské firmy. Nejenom, že přispěli do projektu formou maskovacích řas, smršťovacími červy a jedna dodala i maskáčové titanové a zavěsitelné pouzdro na toaletní papír, ale taktéž začali distribuovat převážecí pouzdra na kapry, ve kterém má kapr maximální komfort. Firma Šuplérbaits dokonce vyvíjí mezibuněčný laserový přenašeč kaprů. Jak jsou daleko s vývojem a kolik bude mezibuněčný laserový přenašeč kaprů stát, firma zatím neuvedla.

Každopádně projekt je už celkem dobře rozjetý a slaví i dílčí úspěchy. Před čtrnácti dny byla například vrácena zpět mršina Matyho z Hejlova a slavnostně vhozena zpět do Nových Mlýnů. Celé akce se zúčastnil i východočeský Hejtman (ač s tím neměl nic společného), k tanci i poslechu hrála kapela Ríši Tučného – Tučňáci a u stánků se podávalo lečo. Jistě vám také neunikl příběh posledního Labského Mohykána, který byl taktéž díky tomuto projektu zachráněn.

Vážení. Projekt je rozjetý. Je to tedy jenom na vás. Za každého vráceného kapra ze soukromého revíru zpět do svazovky, dostanete akční figurku parašutisty

Průměrná známka: 1,64

Komentář ke článku (20)