Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.

Na Moravě povolen odstřel lumíků

 Ministerstvo životního prostředí vydává vyhlášku, ve které povoluje řízený odstřel přemnožených lumíků na severní Moravě, kteří decimují tamní populaci vzácných kaprovitých ryb (převážně kaprů). Nájezdy hejn lumíků (lumík jako jediný savec útočí v hejnech) na vodní nádrže byly trnem v oku nejen rybářům, ekologům, ekonomům a správcům sítí, ale taktéž zahraničním turistům (většinou z Německa).

Až doposud odpůrci a zapřísáhlí nepřátelé tohoto nebezpečného zvířátka řešili situaci po svém. Po nocích chodili kolem vody s baterkami, a plašili lumíky, když si seděli na vejcích v domnění, že jim vejce vychladnou. Starý babský recept taktéž nabádal k tomu, potřít lumíka husím sádlem a pampeliškou. Veškeré snahy byly však bez větších úspěchů.

Nyní však nastává v boji s přemnoženými lumíky pravděpodobně velký zvrat. Moravští vesničané, vidláci a burani berou z půd a sklepů střelné zbraně, louče, vidle a rezavé trubky a vycházejí do ulic.

Podařilo se nám sehnat vyjádření lokálního muže se zbraní v ruce k celé situaci: „Tož už mě ty lumíci dlóho vytáčeli. Vloni mi zožráli aj seno, aj úrodu, aj kapři z rybníka hej a když jsem je chtěl plašit baterků, tak mě pokósali. Když jsem je chtěl mazat husím sádlem a pampelišků, tak mě pokósali. Tož kde to jsme? Pánbůh zaplať, že pan prezident Paroubek dovolil konečně ty prevíti střílet“. Lokální muž během tohoto rozhovoru patrně demonstrativně třikrát vystřelil namátkou svou zbraní směrem do lesa a dvakrát střelil do okna přilehlého panelového domu. Po první střele se ozval výkřik a po druhé již ticho.

Nám v Čechách nezbývá než Moravákům tiše závidět.

Průměrná známka: 2,12

Komentář ke článku (23)